UyuşturucuAna Sayfa » Uyuşturucu Maddeler » Morfin Nedir

Morfin Nedir

1817 yılında Alman kimyacı Friedrich Sertürner tarafından keşfedilmiştir. İlk olarak afyon bağımlılığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu yüzden morfini temin etmek çok kolaydı ve kısa süre sonra afyonun yerini morfin almaya başladı. Morfin aynı zamanda, Amerika’nın iç savaşında yaralı askerlerin tedavisinde kullanılmış, savaş sona erdikten sonra yaklaşık 4.000.000 asker evlerine morfin bağımlısı olarak geri  dönmüştür.  Tüm  bunların  sonucu  olarak,  1914  yılında  Amerika’da  morfin kullanımı sadece doktor tavsiyesi ile sınırlandırılmış, bunun dışındaki kullanımlar yasa dışı ilan edilmiştir.Afyonda bulunan 25  dolayında alkoloitten  en önemli ve  en  yüksek oranda bulunanıdır morfin.

  
Ham afyonun kimyasal işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilir. Ağrı kesici ve uyuşturucu olarak uygun dozlarda tıpta kullanılmaktadır. Çok çabuk bağımlılık geliştirdiği için zorunluluk dışında başvurulması sakıncalı olabilir.
 

Beyaz toz kristal halindedir. Suda ve alkolde erir. Morfin damar yoluyla, sigara gibi içilerek, koklanarak ya da yutularak kullanılabilir. Amerika’da "M, morph, Miss Emma” gibi isimlerle anılır. Ülkemizde ise beyaz şey, maymun, rüya gören, amca, küp, eritici gibi sokak isimleri vardır.

Baz morfin: 

Afyon kendisinden sulandırılmış kireçtaşı, su, ısı kaynağı, amonyum klorid ve süzme cihazı yardımı ile % 7 ila %14 arasında morfin ağırlığını içeriğine dönüşür. Bu, eroin hazırlanmasında gerekli bir aşamadır. Morfin, önceden afyonu elde etmeksizin, direkt olarak hasat edilmiş bitkiden de (afyon kozasını saplarından) elde edilebilir. Baz morfin, ya ele pek yumuşak gelen bir toz halinde veya kalıplarda şekillenmiş halde bulunabilir. Doğu Asya’da baz morfin bilhassa bloklar halinde sıkıştırılır. Bunun rengi hemen hemen beyaz veya çok açık sarıdan kahverengiye kadar  değişebilir  ve  özellikle  basit  kaliteli  olanlarında  hafifçe  bir  asit  kokusu duyulabilir. Kuvvetli bir büyüteç altında baz morfin, iğne gibi kristallerden teşekkül etmiş olarak görülür. Bu madde suyu hemen emmeğe hazır durumdadır. Bu sebeple bunun kuru olarak muhafaza edilebilmesi için genellikle selofan içerisinde sarılarak ambalajlanır (BM, 1975).

Morfin Tuzları: 

Tıbbi kullanım için, morfin, normal olarak morfin sülfat, morfin hidroklorid veya morfin tartarat gibi bir tuz şeklinde elde edilebilir. Bunların üç de, küçük beyaz tabletler halinde getirilmiş veya suda eritilerek ampullere konmuş olan kokusuz, beyaz kristalize tozlardır. Morfin ve benzeri ilaçlar, en etkili ağrı kesici ilaçlardandır ve morfin ağrı kesici ilaçların etkinliğinin ölçülmesi için bir standardı teşkil eder. Morfin kısa süreli ağrı dindirme (örnek: kazalarda, cerrahi müdahalelerden sonra) ve öldürücü hastalıkların son safhalarında geniş ölçüde kullanılır. Bir uyuşturucu olarak morfinin kullanılışı, özellikle doktorlar, hemşireler, hastabakıcılar, eczacılar gibi tıbbi malzemelere yakınlığı olan kişilerde yaygındır. Deriye zerk edilen morfin, etkileri bakımından, yenilen afyona oranla on veya yirmi kat daha kuvvetlidir.

Afyonun yetiştiği bölgeye göre içindeki morfin miktarı değişir. Morfin tıpta yaygın olarak kullanılmıştır. Günümüzde de çok yaygın olmamakla birlikte halen kullanılmaktadır. Morfin çok güçlü bir ağrı kesicidir. Özellikle, başka hiçbir şekilde geçirilemeyen ağrılarda morfin çok etkindir. Buna örnek olarak kanser ağrısı verilebilir. Morfin güçlü ağrı kesici, acı dindirici, yatıştırıcı ve kaygı giderici olarak kullanılmıştır. Korkuyu azaltmasından dolayı tarihte özellikle askerlerde yoğun olarak kullanıldığı dikkati çekmektedir. Ancak savaş sonrası askerlerde bağımlılık geliştirdikleri görüldükten sonra, morfinin tehlikeli bir madde olduğu anlaşılmıştır. Morfin ayrıca güçlü bir öksürük kesici ilaçtır.

 Etkiler

Morfinin etkileri, afyonun etkilerine  benzer fakat ondan  daha güçlü ve hızlı ortaya çıkarlar. Alınan miktar az ise morfinin uyarıcı bir etkisi vardır. Miktarın artmasıyla birlikte morfinin uyku verici, uyuşturucu etkisi başlar. İlk kullanımda ağrı kesen, rahatlatan,  sarhoşluk hali yaratan  bir etkisi vardır. Kişi, yorgunluk, açlık, uykusuzluk hissetmez, kendisini enerjik ve canlı hisseder. Sık kullanım  sonucu tolerans gelişir. Aynı etkiyi yaratmak için kullanılan dozun arttırılması gerekir. Bu yüzden bağımlılık potansiyeli yüksektir.

Yoksunluk belirtileri
 

Morfinin etkilerinin geçmesiyle birlikte şiddetli halsizlik, uyuma isteği, kas spazmları, şiddetli burun akıntısı, yorgunluk, sinirlilik, endişe, korku gibi bir tablo ortaya çıkar. Kişi bu durumdan çıkmak için tekrar morfin alma arayışına girer.

0 yorum:

Yorum Gönder