UyuşturucuAna Sayfa » Uyuşturucu Maddeler » Eroin Nedir

Eroin Nedir

Baz morfin; akan bir su, bir ısı kaynağı, cam kap ve kovalar gibi muhtelif kaplar, tartılar, asetik anhidrid, sodyum karbonat, hidroklorik asit, alkol, hayvansal kömür ve çok gerekmemekle beraber bir pompayla eroine çevrilebilir. Bu işlemin yapıldığı odaya genellikle “eroin laboratuarı” ismi verilir.


Asetik anhidrid, gözlerden yaş getiren kuvvetli asit kokulu renksiz bir sıvıdır. Bu madde, soğuk su ile karışmaz. Bunun teşhis edilmesi için, bir laboratuar dışında uygun bir şekilde yapılabilecek hiçbir deneyi yoktur. Bu madde, sun’i ipek, aspirin, yanmaz fotoğraf filmi, bazı reçine ve verniklerin yapılmasında yasal olarak kullanılabilir. Bir kilogram eroin imali için, asetik anhidritten 2 kilogram gereklidir.

Eroinin, çok az ülkede, sınırlı tıbbi ve veterinerlik alanında kullanımı vardır. Kullanılan ölçme metoduna göre, eroin, morfinden dört ila on defa daha kuvvetlidir. Bu madde saf veya saflığın yakın durumda beyaz renkte, renksiz kristalize bir toz olup çok incedir. Cilt üzerine sürüldüğü zaman kaybolur; fakat mükemmel olmayan bir şekilde imal edilirse hafifçe sarı, pembe, kum renginde veya kahverengi kaba bir toz veya hatta tanecikli olabilir.

Doğu Asya’da sigara halinde içmek için kullanılan basit kalite bir tür eroin mor veya kestane rengindedir. Tadı çok acımsıdır, fakat kaçakçıların buna süt kostik veya zehir ilave ettikleri bilindiği için, tada bakma tehlikeli bir uygulama olabilir.  Bu maddede hafif bir sirke kokusu olabilir.

Eroin aslı “Heroin”dir. İlk olarak 1899 yılında Bayer fabrikalarında sentez edilmiştir. Eroin, morfinden iki kat daha etkindir. Eroin piyasada açık kahverengi bir toz şeklinde satılır. Sokakta Eyç (H), beyaz, toz, peynir adlarıyla anılır.
 

Eroin, genellikle perakende piyasasına ulaştığı zaman büyük ölçüde derecesi hafifletilmiş haldedir veya bilhassa şeker, süt şekeri, glikoz, kinin veya diğer bir madde ile yapısı bozulmuştur. Eroin normal olarak, kuru muhafaza edilmesi için selofan, polythene veya cam pamuğu vs. ile ambalajlanır.
 

 Eroinin içinde seyrelticiler, katkı maddeleri, imalat safsızlıkları ve ham madde safsızlıkları olmak üzere dört kategoride madde bulunmaktadır. Seyrelticiler eroinin metabolizma üzerindeki etkilerini değiştirmemekle birlikte kabaca miktarını arttırır.
 

Genellikle seyreltici olarak laktoz, früktoz, sükroz, mannitol ve karbonat kullanılır. Bu seyrelticilerin özelliği piyasada kolaylıkla bulunuyor olmalarıdır. Bunun dışında eroinin eksikliğini kapatmak için kullanılan “ etkin seyrelticiler” de vardır. Etkin seyrelticiler eroinin özelliklerini taklit eder. Örneğin kinin acı bir tada sahip olduğu için malın tadına bakarak kontrol yapmak isteyen “canki”leri kolaylıkla avlar. Benzer biçimde lokal anestezik etkisiyle sahip prokain de eroine katılılabilir. 

Ülkemizde yapılan analizlerde bu maddeler dışında barbitüratlar, kafein, asetfenetidin, metadon, amfetamin, strikinin, salisilik asit türevleri, dekstrometorfan, pethidin, orfenadrin, destromoramid, etil morfin ve metaprilen gibi maddelerde eroine katıldığı saptanmıştır. Hatta eroinin koyu kahverengi renk almasını sağlamak için boya maddeleri de eklendiği bildirilmiştir. Eroin sentezi sırasında uygun koşullar sağlanmazsa sentezde kullanılan baz morfinin kalitesine bağlı olarak monoasetil morfin ortaya çıkabilir. Uygun asitlendirici kullanılmazsa morfinin kendisi de saf halde eroinin içinde kalabilir. Ham madde olarak kullanılan morfin yeterince saf değilse ve kodein içeriyorsa bu defa bir ham madde safsızlığı olarak eroinde fazla miktarda asetilkodein bulunur. Benzer biçimde sentez için yeterince saf morfin kullanılmadığı zaman yüksek miktarda papaverin, mekonik asit, noskopin, tebain normorfin, norkodein, dihidroklodein, dihidromorfin gibi bileşikler ortaya çıkabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder